Skip to main content

Van AI hype naar AI business

AI is nu nog hip en nieuw, door het te gebruiken en in te zetten ben je als bedrijf haast vanzelf onderscheidend van je concurrenten. Maar hoe kan je met AI de concurrentie voorblijven als straks AI mainstraim is? Investeerders in Silicon Valley gaan nu al uit van deze situatie. Kijken naar de criteria die zij hanteren voor het doen van investeringen in AI start-ups levert vier succesfactoren op. Deze gelden niet alleen voor start-ups maar ook voor gevestigde bedrijven die AI strategisch willen inzetten voor de lange termijn.

ir. Bauke den Otter
Senior BI & Data specialist
T: +31 (0)6-24700066
E: botter@itium.nl

Het is 2027. Je zult waarschijnlijk versteld staan als je terug kijkt naar 2017 en ziet wat er de afgelopen tien jaar heeft plaatsgevonden. De digitale wereld heeft ongetwijfeld een veel grotere impact gehad op onze manier van leven dan ooit tevoren. De belangrijkste veroorzaker: Artificiële Intelligence, afgekort als AI.
De AI-invasie wordt gezien als een game changing technologie. Veel functies die nu nog door mensen vervuld worden zullen in rap tempo vervangen gaan worden door robots. Denk bijvoorbeeld aan automatische chatboxen van uw bank of verzekeraar die er nu al zijn en steeds intelligenter worden.

Winnen op techniek is heel moeilijk

Volgens onderzoeksbureau Gartner heeft de fase van experimenteren en hype zijn hoogtepunt bereikt. Het gaat er nu om een succesvolle business met AI te genereren. AI start-ups zijn gekocht voor de kennis, maar nog niet vanwege een goedlopende business. De AI business kans ligt er, dat is zeker.
Hoe kun je opboksen tegen giganten als Apple, Facebook, Google en Amazon die zeer snel innoveren en veel van deze innovaties vrijgeven middels open source? Veel nieuwe ontwikkelingen zullen via cloud platformen laagdrempelig worden aangeboden. AI-as-a-service is niet ver weg. Dit maakt het heel moeilijk om op techniek alleen de strijd te winnen. Je zult een goede AI strategie moeten hebben om je positie te claimen en toegevoegde waarde aan klanten te bieden.

Vier ingrediënten voor een winnende AI strategie

Recent zijn vier ingrediënten voor een winnende AI strategie* beschreven:

1) Het hebben van unieke data ten opzichte van de concurrentie.
Unieke data vormt het belangrijkste ingrediënt. Tegenstrijdig is dat de grote data gedreven organisaties zoveel data absorberen en voor iedereen beschikbaar maken dat het een hele uitdaging is om iets te hebben wat een ander niet kan bieden.

2) Het hebben van experts met specifieke domeinkennis.
Bij datgene wat je ontwikkelt zal je nog altijd specifieke domeinkennis nodig moeten hebben om een goed algoritme te creëeren. Het is essentieel om aan de juiste knoppen te draaien en de gegevens voor te bewerken voordat het aan het model gevoerd wordt. Je hebt mensen nodig die binnen de domeinen de data begrijpen en hoe de onderlinge verbanden tussen deze data werken. Pas dan ontstaan de beste algoritmes.

3) Je positie in de workflow
Systemen met kunstmatige intelligentie die geïntegreerd zijn in de dagelijkse manier van werken zijn het meest waardevol. Deze systemen hebben een grote “stickiness”. Als deze AI systemen zelflerend zijn kunnen zij zichzelf continu verbeteren en aanpassen aan veranderende omstandigheden. Hierdoor kan echt het onderscheid gemaakt worden ten opzichte van traditionele systemen.

4) De concrete klantwaarde van wat geleverd wordt.
Heeft de oplossing de potentie om iets 10 keer of 100 keer te verbeteren. Dat laatste is uiteraard waardevoller. Neem het voorbeeld van de zelfrijdende auto. Deze techniek heeft de potentie om de bestuurder geheel overbodig te maken en een enorme toegevoegde waarde te leveren. Dit vraagt uiteraard wel veel vertrouwen in het algoritme en roept morele en juridische vragen op.

*Bron: Techcrunch

Op korte termijn gaan we van de tweede naar de derde digitale golf: Van mobile first naar AI first. De AI business zal zich razendsnel ontwikkelen en de impact zal groter zijn dan de verschuiving naar mobile. Elk bedrijf en organisaties wordt geraakt door deze ontwikkeling.

Welke strategie heeft u en welke ingrediënten zijn er te onderkennen? Graag helpen we u verder met het uitstippelen van de juiste strategie. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem Contact Met Ons Op

Graag komen wij in contact. Bel of mail om nader kennis te maken.

ir. Bauke den Otter
Senior BI & Data specialist
T: +31 (0)6-24700066
E: botter@itium.nl

Gerda Ackermann
Sourcing
T: +31 (0)6-11164731
E: gackermann@itium.nl

ir. N. Klaver
Senior Oracle Consultant
E: nklaver@itium.nl

V. Bax
Senior Oracle Consultant
E: vbax@itium.nl

ir. Learco Brizzi
Owner
T: +31 (0)6-50633145
E: lbrizzi@itium.nl

Rob Brewster
Sales
T: +31 (0)6-55150621
E: rbrewster@itium.nl

A. Aten
Senior Oracle Consultant
E: aaten@itium.nl