Skip to main content

Het werd begin dit jaar al aangekondigd, de release van APEX 20.1 en uit de vooraankondigingen wisten we dat er heel wat zou veranderen binnen APEX. We keken dus al vol verwachting uit naar dit release. Inmiddels is dit gebeurt en hebben wij de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.

1. User Interface

Hier zijn wij erg blij mee, een verbeterde user interface! Het match nu met het Redwood design van Oracle en het geheel is opgefrist. De dark mode feature is gebleven en kan automatisch naar light mode overschakelen, wat helemaal past in de huidige beleving. Helaas is het Redwood design nog niet beschikbaar voor de gebruiker.

2. Faceted search verbeteringen

Er zijn diverse verbeteringen aangebracht in faceted search. Bijvoorbeeld meer mogelijkheden om cascading LOV’s te gebruiken en conditioneel bepalen of een facet wel of niet getoond wordt. Daarnaast is er de mogelijkheid om de facetten te sorteren op aantal records in een facet. Of de mogelijkheid om de telling compacter te maken, dus 2k in plaats van 2.000.

3. Overzichtelijke URL’s

In dit nieuwe release is het mogelijk overzichtelijke URL’s te creëren die niet alleen gesnapt worden in een SEO structuur, maar ook door de gemiddelde gebruiker te snappen zijn. Zo weet je dus precies waar je bent binnen de app. Dit kan ook ingeschakeld worden in reeds bestaande apps, dus niet alleen voor de nieuwe apps, wat echt een groot voordeel is voor gebruikers van APEX. 

4. Lifecycle management

Hier zijn ook grote veranderingen te vinden, zo is het vanaf nu mogelijk om in de context van versiebeheer, de applicatie te downloaden als zip van de verschillende onderdelen binnen de applicatie. Daarnaast worden dagelijks backups gemaakt, maar alleen als er wijzigingen zijn. Als beheerder kun je tot 30 backups opslaan die je ook weer terug kunt zetten. Tenslotte lijkt de one-click deployment een mooie tijdbesparende toevoeging

5. Mega Menu’s

Ook een echte toevoeging is het gebruik kunnen maken van zogenaamde mega menu’s, een manier van navigeren die tegenwoordig op veel websites te vinden is. APEX geeft de ontwikkelaar de gelegenheid om dit geheel naar eigen smaak in te richten. Er zijn diverse templates beschikbaar die je zelf aan kunt passen met icoontjes, beschrijvingen en meer. De mega menu’s zijn responsive en kunnen bediend worden met een toetsenbord.

Dit zijn de grootste wijzigingen, maar dit is nog lang niet alles. Wil je alles lezen over APEX 20.1 kijk dan hier.