Skip to main content

Dat wij fan zijn van Oracle APEX mag geen geheim zijn en nu met de nieuwe features verwachten wij nog veel meer fans. Zo is de nieuwe GitHub repo aangekondigd met apps en plug-ins en zijn er talloze verbeteringen en innovaties op het gebied van geodata, data loading en het gebruik van faceted search. Meer weten? Lees dan ons artikel waarin we de belangrijkste verbeteringen uiteen zetten. 

Gebruik van geodata

Met de nieuwe release is het gebruik van geodata (Oracle Spatial) en dit tonen op een kaart, extreem eenvoudig geworden. Het is mogelijk om geodata in verschillende formats te gebruiken en de plattegrond kun je naar eigen smaak opmaken.  

Uploaden van data

Een feature die steeds meer gebruikt wordt is het uploaden van data in CSV, XLSX, XML of JSON. Daarom is de verbetering van Oracle APEX op dit gebied erg fijn. Het wordt voor gebruikers heel eenvoudig om data te uploaden en voor developers ook gemakkelijker om te integreren in applicaties. 

Faceted search

Hier is Oracle APEX altijd al sterk in geweest, een sterke opbouw van de faceted search zorgt voor gemak en inzicht. De uitbreiding met kalender en map regions geeft de gebruiker enorm veel mogelijkheden om door zijn/haar data heen te browsen. Daarnaast is het ook makkelijker geworden om bepaalde facetten uit en aan te zetten. Verborgen facetten kosten geen performance. 

User Interface

Op dit punt slaat Oracle APEX een grote slag. UI wordt steeds belangrijker bij het bouwen van applicaties en gemak om dit in toe te passen is belangrijk. Er zijn dan ook veel uitbreidingen bijgekomen in Oracle APEX. Zoals nieuwe icons, betere performance van het Universal Theme, modernisering en uitbreiding van CSS mogelijkheden en ook een update van het Redwood Light Theme. Kortom, een grote vooruitgang op het gebied van UI. 

Veiligheid

Nu is security altijd al ontzettend belangrijk voor Oracle APEX. Iedere nieuwe versie bevat daarom weer nieuwe aanpassingen om dit security niveau te handhaven. 

Rapportage

De data in applicaties is extreem waardevol, maar alleen als je er ook goede inzichten uit kunt halen. De nieuwe rapportage mogelijkheden maakt dit voor nog meer gebruikers toegankelijk. Zo kan een rapportage nu ook getoond worden in het Arabisch en Hebreeuws en maakt Oracle APEX gebruik van lazy loading, wat de pagina snelheid ten goede komt. 

Nog meer?

Er zijn nog meer verbeteringen aangebracht die zorgen voor gemak, snelheid en inzicht. Zoals een vernieuwde Date Picker, Color Picker, de mogelijkheid om ZIP files te exporteren, verbeterde Markdown support, Code Editor verbeteringen en nieuwe REST mogelijkheden. 

Wil je het volledige overzicht zien van versie 21.1, kijk dan op https://blogs.oracle.com/apex/announcing-oracle-apex-211