Skip to main content

Digi­taal gluren, bij jou en de buren

Het boek “Je hebt wel iets te verbergen.”, een must-­read

Pas op, je hebt een smart­phone!

Het is ronduit verontrustend dat er honderden gratis apps zijn voor zowel Android als iPhone die zonder dat je het weet jouw microfoon aanzetten om af te luisteren wat je voor programma’s kijkt. Of maakt jou dit niets uit? Persoonlijk krijg ik er, op z’n zachts gezegd, een nogal onprettig gevoel van.

Nu zou je kunnen redeneren dat er met de komst van ‘de nieuwe privacywetgeving’ (AVG) veel gaat veranderen. Ik juich het toe, maar realiseer mij tegelijkertijd dat er grote stappen moeten worden gemaakt.

ir. Bauke den Otter
Owner
T: +31 (0)6-24700066
E: botter@itium.nl

Iede­reen kijkt naar ons, maar we sluit­en digi­taal niet de gor­dijnen

De werkelijke situatie is dat op dit moment Face­book weet bij wie je gisteren op bezoek ging, de belasting­dienst zag hoe je er kwam, Apple bij­hield hoe lang je er bleef, Samsung hoorde wat je er zei en Google al wist dat je het van plan was. Deze lange zin heb ik over­genomen en ik leg u dadelijk uit waarom.

We hebben wel de neiging om privacy belang­rijk te vinden, maar als het erop aankomt handelen we er niet naar. Vaak onbewust, omdat we gemak ervaren en we niet door­hebben dat er aller­lei bedrijven, personen en instanties digitaal door de gor­dijnen aan het gluren zijn.

Een cadeautje

Terug naar die lange zin die ik heb overgenomen. Het gaat om het zeer aan te bevelen boek “Je hebt wél iets te verbergen” van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis, over het levensbelang van privacy. Bij Itium hebben wij dit boek cadeau gedaan aan al onze medewerkers, omdat we de privacy bescherming van zowel onze medewerkers als onze organisatie van zeer groot belang vinden.

“We hebben geen idee wie er, bevoegd of onbevoegd, toegang tot onze data hebben. En we weten niet om welke redenen andere partijen in onze data geïnteresseerd zijn, wat ze ermee doen en welke beslissingen over ons worden genomen op basis van die data. Hoe kun je dus zeggen dat je niets te verbergen hebt als je niet weet welke datasporen je achterlaat?

(Citaat uit “Je hebt wel iets te verbergen”)

Help mee draagvlak te creëren

Waarom deel ik dit met u? Omdat dit boek afsluit met het feit dat er alleen maar grote stappen kunnen worden gemaakt als er groot maatschappelijk draagvlak gaat ontstaan. Aan het eind van het boek wordt een vergelijking gemaakt met de klimaatproblematiek. Door groot draagvlak te creëren, is dit onderwerp hoog op de politieke en maatschappelijke agenda gekomen.

Als goede werkgever kun je niet om dit boek heen. Koop het minimaal voor je medewerkers en jezelf!
Bent u klaar voor de 21ste eeuw? Een interessante vraag omdat techno­logische digitale ontwik­kelingen zich expo­nentieel vermenig­vuldigen en het daarmee voor veel bedrijven een uitdaging is om een leidende positie te behouden.

Neem Contact Met Ons Op

Graag komen wij in contact. Bel of mail om nader kennis te maken.