Skip to main content

In de wereld van relationele databases is Oracle een van de meest bekende en populaire databases. Oracle heeft een aantal sterke punten en biedt zeer geavanceerde functionaliteit. In deze blogpost zullen we enkele belangrijke aspecten van Oracle verkennen.

Prestaties

Oracle staat bekend om zijn krachtige prestaties, vooral bij het verwerken van grote datasets en complexe workloads.

 • Oracle maakt gebruik van geavanceerde query-optimalisatietechnieken, zoals het gebruik van indexen, query-transformaties en statistieken, om de query-uitvoering te versnellen en de responstijden te verkorten.
 • Oracle maakt ook gebruik van geavanceerde cachingmechanismen, zoals de buffercache en resultcache, om veelvoorkomende queryresultaten op te slaan om herhaalde toegang tot de schijf te vermijden, wat resulteert in snellere query-uitvoering.

Schaalbaarheid

Oracle biedt uitstekende schaalbaarheid.

 • Oracle biedt partitionering, waarmee grote tabellen en indexen kunnen worden opgedeeld in kleinere delen wat de prestaties en schaalbaarheid verbetert.. Dit stelt gebruikers in staat om grote hoeveelheden gegevens efficiënt te beheren en te verwerken, omdat elke partitie afzonderlijk kan worden benaderd en beheerd.
 • Oracle Real Application Clusters (RAC) maakt het mogelijk om een cluster van meerdere servers te laten samenwerken als één grote database omgeving. Dit maakt schaalbaarheid flexibel, waarbij extra servers kunnen worden toegevoegd om de verwerkingscapaciteit te vergroten en de belasting te verdelen.
 • Ook kunnen organisaties hun databases eenvoudig opschalen door het toevoegen van meer (virtuele) hardware, zoals CPU en geheugen.

Deze schaalbaarheidsmogelijkheden maken Oracle ideaal voor bedrijven met groeiende gegevensbehoeften.

Beschikbaarheid

Oracle biedt geavanceerde functies voor gegevensbescherming en hoge beschikbaarheid, naast de gebruikelijke backup en recovery methoden.

 • Met technologieën zoals Oracle Real Application Clusters (RAC) kunnen organisaties een gedeelde database omgeving creëren die automatische failover en load balancing mogelijk maakt. Hierdoor worden de downtime en de impact van geplande of ongeplande systeemuitval geminimaliseerd.
 • Oracle Data Guard is een technologie waarmee een stand-by database kan worden gemaakt die het automatisch kan overnemen in geval van uitval van de primaire database. Dit zorgt voor minimale downtime en snelle herstelmogelijkheden.
 • Een andere mogelijkheid is het gebruik van Oracle Flashback. Dit stelt gebruikers in staat om historische versies van gegevens te herstellen en wijzigingen ongedaan te maken zonder de noodzaak van gegevensherstel vanaf een back-up.

Flexibiliteit

Oracle biedt een breed scala aan functies en mogelijkheden die tegemoetkomen aan verschillende zakelijke behoeften.

 • Oracle ondersteunt meerdere programmeertalen, waaronder SQL, PL/SQL, Java en meer. Dit biedt ontwikkelaars flexibiliteit bij het kiezen van de juiste taal voor hun specifieke behoeften en ervaringsniveau.
 • Oracle biedt een breed scala aan gegevenstypen, waaronder numeriek, tekst, datum, XML en JSON. Vooral deze laatste is de laatste tijd in opkomst in combinatie met REST. Dit maakt het mogelijk om verschillende soorten gegevens op te slaan en te verwerken in de database.

Ondersteuning en community

Oracle biedt een sterke technische ondersteuning en heeft een grote community van Oracle-experts

 • Oracle heeft een uitgebreid ondersteuningsnetwerk met documentatie, handleidingen en technische ondersteuning. Gebruikers hebben toegang tot uitgebreide bronnen en expertise om eventuele problemen op te lossen of vragen te beantwoorden. Denk hierbij ook aan regelmatige software-updates om voor een stabiele en betrouwbare omgeving te zorgen.
 • Oracle heeft een actieve community van gebruikers, ontwikkelaars en experts die kennis en best practices delen via forums, blogs, conferenties en andere kanalen, wat waardevolle ondersteuning biedt bij het werken met Oracle.

Ontwikkelomgevingen

 • Oracle SQL Datamodeler, voor het grafisch modelleren van databases. Ook is het genereren van code en reverse engineering mogelijk.
 • Oracle SQL Developer, waarmee ontwikkelaars efficiënt kunnen werken met de database. Denk hierbij o.a. aan query’s schrijven en stored procedures maken, zodat geavanceerde applicaties kunnen worden ontwikkeld.

Geavanceerde beveiliging

Oracle biedt een breed scala aan geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals data encryptie, geavanceerde gebruikersautorisatie, op rollen gebaseerde toegang en uitgebreide auditing mogelijkheden. Dit soort mogelijkheden stellen organisaties in staat om gegevens op vele niveaus te beschermen en te voldoen aan strenge (overheids)eisen.

Geavanceerde data analysemogelijkheden

Oracle biedt krachtige analytische mogelijkheden, zoals ingebouwde analytische functies, OLAP (Online Analytical Processing) en datamining. Deze functies stellen gebruikers in staat om complexe analyses en voorspellende modellen uit te voeren op grote datasets, wat waardevolle inzichten kan opleveren voor besluitvorming en bedrijfsstrategieën. Denk hierbij ook aan Oracle Machine Learning (OML).

Geografische informatiesystemen (GIS)

Oracle heeft een lange traditie op het gebied van ondersteuning voor geografische informatiesystemen (GIS) met Oracle Spatial. Dit stelt gebruikers in staat om ruimtelijke gegevens op te slaan, te beheren en te analyseren, zoals kaarten, locaties en andere geo informatie. Het biedt functionaliteit voor geo indexering en query’s, dit is vooral waardevol voor toepassingen, zoals locatiegebaseerde diensten, kaartvisualisaties en geografische analyses.

Integratie met Oracle-ecosysteem

Een tool dat steeds belangrijker wordt is Application Express (APEX). Een krachtig low code hulpmiddel voor het ontwikkelen van geavanceerde webapplicaties op basis van de Oracle database. Dit tool is (gratis) beschikbaar bij de database. Binnen het Oracle-ecosysteem valt ook te denken aan andere Oracle-technologieën, zoals Oracle Fusion, Oracle Identity Management, Oracle Business Intelligence (BI) en de vele Oracle Cloud Services.

Cloud

Oracle biedt verschillende opties voor het implementeren van databases in de cloud o.b.v. Oracle Cloud Infrastructure (OCI). Een voorbeeld is de krachtige Oracle Autonomous Database. De cloudoplossingen bieden schaalbaarheid, flexibiliteit en hoge beschikbaarheid, samen met geavanceerde beveiligings- en beheermogelijkheden, waardoor organisaties gemakkelijk kunnen profiteren van de voordelen van de cloud.

Conclusie

Oracle biedt vele voordelen die het onderscheiden t.o.v. andere databases. De bovengenoemde aspecten van Oracle maken het een aantrekkelijke keuze voor organisaties met veeleisende database behoeften. Oracle biedt veel voordelen voor bedrijven die streven naar een krachtige, betrouwbare en schaalbare database-oplossing.