Scrum en low-code; match made in heaven

Snel, flexibel, beheersbaar; werken met low-code wordt wel eens vergeleken met een software-fabriek. Door het gebruik van standaard bouwblokken kan snel iets getoond worden dat al werkt. Zo kan het product continu worden uitgeprobeerd gedurende het proces. Hierdoor kan je snel bouwen en krijg je tijdens het proces heel goede feedback. Dus grote stappen en minder fouten in kleine sprints. Waar hebben we dat eerder gehoord? 
Juist, bij agile werken.

Scrum

Met name de scrum-methodiek past naadloos bij het werken met low-code. Scrum is een methode binnen de agile denk- en werkwijze. Het maakt complexe processen makkelijker te doorgronden voor een gebruiker. Het doel van scrum is door transparante communicatie te voldoen aan de behoefte van de klant. Dit agile raamwerk zorgt voor flexibiliteit en snelheid gedurende de ontwikkeling van een project. Plotselinge veranderingen lopen niet uit op tijdrovende maatregelen. Werken met low-code kan hier meer dan goed deel van uitmaken. Het zorgt ervoor dat het ontwikkelen voor een gebruiker begrijpelijk blijft. Vaak gebruikte elementen zijn standaard en er wordt snel richting een visueel product gewerkt.

"Met low-code ontwikkelen is het alsof je een prefab-woning bouwt: snel, kostenbesparend en toch de vrijheid om het helemaal jouw 'thuis' te maken."

— Olivia Rhye, Product Designer

Waarom wordt low-code gebruikt

Low-code is een relatief nieuwe vorm van ontwikkelen. Je kan het zien als een prefab-woning, waarbij het huis in een aantal grote delen wordt neergezet. Deze woningen staan in een handomdraai, wat voor de toekomstige bewoners prettig is. Ondanks de beperkingen die er zijn, blijft er toch nog genoeg vrijheid over om het huis helemaal je ‘thuis’ te maken. Maar er zijn meerdere redenen om voor een low-code (pre-fab) platform te kiezen.

Lagere kostenMinder code betekent minder programmeren. De low-code methodiek stelt bedrijven in staat om snel en goedkoop op de huisstijl afgestemde applicaties te bouwen. En dat met beperkte kennis van programmeren. Low-code bouwen doe je in een grafische ontwikkelomgeving en met behulp van wizards. Hierbij zie je direct wat je doet, wat mogelijk is en wat niet mogelijk is. Als bedrijf kan je de focus leggen op specifieke functionaliteiten, in plaats van eerst veel tijd te besteden aan standaard functies. Het scheelt ontzettend veel tijd en bovendien is specifieke programmeerkennis niet altijd meer nodig.

Minder foutgevoelig Dankzij de minimale hoeveelheid aan code, worden er tijdens het bouwen minder bugs ontdekt. Voordeel, ook omdat irritaties uitblijven. Geen miljoenen regels code meer en daarnaast toepassingen die aansluiten bij een bedrijf. Een ontwikkelaar weet bij een fout vaak direct waar deze zich heeft voorgedaan. Dus op zoek naar een speld (bug) in de hooiberg (code) hoeft niet meer.

Sneller ontwikkelen En die snelheid houd je er zeker in als je agile ontwikkelt. Low-code werken is flexibel werken net zoals agile dat is. En deze snelheid blijft in stand, nadat het project is afgerond. Uitbreidingen en andere uitdagingen staan waarschijnlijk meteen weer op de agenda na oplevering. Geen probleem. Doordat het ontwikkelen sneller gaat, is er voldoende tijd om vooruit te kijken en al te denken in ‘volgende stappen’. Voor een bedrijf betekent het continu innoveren, en dat is helemaal anno nu!

Benieuwd hoe Iow-code jouw organisatie kan helpen?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van low-code of toets jouw low-code idee. Neem contact met ons op!