Een project opbouwen met meerdere korte sprints. Met een team aan specialisten, dat de voortgang uitbouwt binnen een vastgestelde tijd, met een vastgesteld doel. In softwareontwikkeling zweren ze erbij. Het is net een estafette, waarbij je telkens het stokje overgeeft aan een nieuwe verse kracht. Het wereldrecord 4 x 100 meter staat op ruim 36 seconden. Het record op de 400 meter is iets langzamer dan 43 seconden. Zo zie je maar, korte sprints trekken naar hetzelfde einddoel loont.
De flexibiliteit van scrum
Sprints worden in één adem genoemd met scrum. En dat is terecht. Een sprint is een periode van tijd binnen de methodiek scrum. Deze methodiek is ontworpen voor kleinere teams die het werk verdelen in doelen, die kunnen worden voltooid in korte tijdsperiodes, je raadt het al: sprints. Een speciaal ingericht scrum team houdt bij hoe de voortgang binnen zo’n sprint is. Dit doen ze door dagelijkse scrums, ook wel stand-up meetings genoemd, van 15 minuten te houden. De vragen die hier gesteld worden zijn:
- Wat heb je gisteren gedaan?
- Wat is je doel van vandaag?
- Welke problemen ben je tegengekomen?
Dagelijks zorgt dit voor transparantie en flexibiliteit. Deze vergadering is belangrijk om eventuele uitdagingen aan het licht te brengen die van invloed kunnen zijn op het behalen van het sprintdoel. Nu kan het specialistische team door met de volgende sprint of met een gerust hart het stokje overgeven aan het volgende team.
Veel communicatiemomenten zijn handig als je snel bouwt. Zo blijven zowel de teamleden als de opdrachtgever op de hoogte van de voortgang. Aan het einde van de sprint komt het team nog twee keer bij elkaar. Tijdens de sprint review wordt het resultaat gepresenteerd en waar nodig wordt er feedback gegeven. In een daaropvolgende sprint retrospective wordt teruggekeken en er worden verbeterpunten besproken die in de volgende sprint gebruikt kunnen worden.
Stel een doel en sprint ernaartoe! Bekijk hoe Itium kan ondersteunen
Agile
En dan heeft iedereen het over agile, maar wat is dat dan? Agile is een denkwijze en betekent wendbaarheid, aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Het is een set van principes die inspelen op verandering boven het volgen van een vooraf vastgesteld plan. Ook hier zie je de voordelen van de scrum methodiek terugkomen. Agile onderscheidt zich in de wereld van softwareontwikkeling door te focussen op de mensen die het werk doen. De samenwerking tussen zelforganiserende cross-functionele teams wordt hierbij op de eerste plaats gezet.
Dus zonder sprints geen scrum en zonder agile geen sprints? Zo zou je het kunnen zien inderdaad. Scrum is een een manier van werken binnen de agile denkwijze en sprints zorgen voor de inhoud. Het is de gouden driehoek om flexibel projecten uit te zetten of om snel software te ontwikkelen.
Digitale transformatie
Ben jij klaar voor het veranderen van je bedrijfsprocessen? Wil je methodes gebruiken om flexibeler en sneller in te spelen op wat de markt je biedt? Neem dan contact op met Itium. Onze adviseurs helpen je op weg naar een digitale transformatie.